Köpinformation

Våra kattungar växer upp i en trygg hemmiljö. De är sociala  och vana vid att bli hanterade av kärleksfulla människor. De är vana vid barn och andra katter. Kattungarna säljs i första hand till sällskap. Vi kan inte garantera att katten blir en "Best in show"-katt, men målet är naturligtvis att få fram så rastypiska katter som möjligt som håller för utställning. Vi avlar givetvis bara på friska, sociala och rastypiska katter.

Vi säljer inte någon kattunge utan att vi träffat dig, men en första kontakt kan gärna ske via e-post eller telefon. Sedan vill vi att du kommer och hälsar på oss och kattungarna. Det är viktigt för oss att kattungen kommer till ett bra och kärleksfullt hem och det är viktigt för dig att du är helt nöjd med ditt val av katt (och uppfödare). Vi tar emot besök från det att kattungarna är fem veckor. En kattunge från oss kostar 10000 kr inom Sverige. När du besökt oss kan du boka en kattunge för 2000 kr. Dessa pengar får du inte tillbaka om du ångrar dig, med undantag om veterinärbesiktningen skulle visa att det är något fel på kattungen. När du hämtar kattungen, eller strax före, betalar du resterande del av köpesumman.

Kattungarna lämnar oss när de är minst fjorton veckor. De är då avmaskade, vaccinerade mot kattpest och kattsnuva och de har ett friskhetsintyg från veterinär. Kattungen är ID-märkt och har en försäkring i IF som kan överföras till dig om så önskas. Kattungen har också en stamtavla registrerad i SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund).


En kattunge från oss är:

  • minst fjorton veckor när den flyttar hemifrån
  • stambokförd med stamtavla i Sverak/Fife
  • chipmärkt
  • vaccinerad mot kattpest och kattsnuva, två gånger
  • avmaskad
  • veterinärbesiktigad med intyg som är max sju dagar gammalt
  • van vid vanligt vardagsliv
  • van vid hantering som t.ex. kloklippning och pälsvård
  • rumsren


Av dig som kattungeköpare förväntar vi oss :                                                                                                                        

  • att katten blir älskad och omskött på bästa sätt    
  • att katten vaccineras regelbundet under hela livet
  • att katten är försäkrad
  • att katten får den vård den behöver vid skada eller sjukdom
  •  att du kontaktar oss om katten behöver omplaceras. Vi hjälper gärna till om det händer något som gör att du inte kan ha kvar din katt.
  •  att katten kastreras om den inte ska användas i avel, för det mår  den bäst av
  • att katten vid eventuell avel, endast paras med rasrena norska skogkatter (med stamtavla)
  • att vi kontaktas om katten försvinner, förolyckas eller måste avlivas



Du får gärna höra av dig och berätta hur det går för kattungen. Vi uppskattar oerhört mycket att få en hälsning då och då från kattungens nya hem. Vi står alltid till förfogande om du har frågor eller funderingar om katten.

 

  
Mer om att skaffa katt

Om du bestämt dig för att bli ägare till en norsk skogkatt så har du gjort ett bra val. Det är en fantastisk ras!

Skogkatterna är oftast vänliga, tillgivna, tåliga och stabila i temperamentet. Det är katter som är tillgivna människor och som gärna vill vara med där vi är. Sedan är de, som de flesta katter, mästare på att njuta av livet, lata sig, klättra, busa, jaga, nyfiket utforska omvärlden, sova, gosa m.m. Norska skogkatter har en underbart vacker, halvlång och lättskött päls. Norska skogkatter passar bra ihop med barn, andra katter och hundar.  En liten varning kan dock vara på plats. Det är inte helt ovanligt att man inte kan nöja sig med en...
 
Några saker som kan vara bra att tänka på:
Ju mer tid och närhet du ägnar din norska skogkatt, desto mer får du tillbaka. Om du arbetar heltid kan du med fördel skaffa två katter eftersom de är sällskapliga djur . Du får vara beredd på lite mer städning för alla katter fäller, framförallt på våren och hösten, men det är det värt :-)

Eftersom skogkatter är nyfikna kan ditt hem behöva kattanpassas. Giftiga växter kan behöva tas bort och känsliga prydnadssaker kan behöva städas undan. Katterna uppskattar förstås ett klätterträd eller åtminstone en klösbräda. Då får troligtvis dina möbler vara ifred, så en klösmöbel är väl värd sina pengar.

Tänk på att din nya familjemedlem kommer att leva länge (vanligtvis lever en katt mellan 12 och 18 år men de kan naturligtvis leva både kortare och längre). Det kan också vara bra att fundera på vem som kan passa katten när du reser bort.

 

Om du inte haft katt förut behöver du skaffa följande:

Kattlåda och kattsand.
Jag tycker bäst om kattlådor med huv för då skvätter inte sanden ut lika mycket men det är inte alla katter som tycker om dem. Vi använder Van Cat från som jag beställer från Danmark, Tigerino från Zooplus eller Everclean Extra Strength Scented. Det finns naturligtvis andra bra sorters kattsand men de här sorterna är de vi gillar bäst.

Katten behöver matskålar och mat (det bästa är om  matskålen inte är av plast).
Våra kattungar är uppfödda på Eukanuba kitten torrfoder och Royal Canin kitten. De har också fått rå nötfärs, halvrå kyckling, ibland kokt vit fisk och lite olika sorters burkmat (Applaws kyckling, Golden delishious, ProPlan junior, Mjau kalkon osv). En eller ett par vattenskålar behövs naturligtvis också eller en vattenfontän.

Kam och schampo för katt kan också var bra att ha.
Om du inte ska ställa ut katten behöver den inte badas särskilt ofta, men eftersom det är bra att bada katten ibland är det en fördel om du vänjer den vid det när den är ung. Jag har använt lite olika schampon, men det jag tycker bäst om är Crisp Coat. Norska skogkatter skall ha sträv päls så man brukar välja ett schampo som tar fram den egenskapen rasen har. Man kan köpa kattschampon på nätet, på kattutställningar och i djuraffärer. Jag kammar mina katter någon gång i veckan, för att det är mysigt och för att de kan behöva det i fällningstider. Det är bra att vänja dem, och som sagt, de brukar tycka att det är en mysstund. Man ska ha en kam av metall med långa tänder så att den når till botten av pälsen när katten är vinterpälsad. En karda kammar bara på ytan när katten har lång päls.

Klösbräda eller klätterträd är bra. Då undviker du att katten klöser i dina möbler.

Leksaksmöss och vippor är populära leksaker, men man kan också göra egna leksaker till katten. Om din katt är innekatt är det extra viktigt att du leker med katten, gärna en stund på kvällen så att den får "jaga"  som sina vilda kattkompisar. Då sover den bättre på natten. Man kan också "gömma" (t.ex. bakom soffan eller bakom gardinen) matskålarna på olika platser för att stimulera kattens jaktbeteende. Ett annat sätt att få katten att "jaga" och ger den stimulans är att flytta runt matskålarna eller lägga ut lite torrfoder på fönsterbrädor, i bokhyllor då och då så att katten vänjer sig vid att gå en runda för att eventuellt hitta mat på olika ställen.

Sele ifall du vill gå promenader med din katt. Sele kan också vara bra att ha vid bad eller resor.

Transportbur när du behöver åka iväg med katten, t.ex. till veterinären.

Kloklippare. En innekatts klor behöver klippas ungefär varannan till var tredje vecka.

  Lycka till med ditt val av kattunge!
   /Susanna