S*Kronängens norsk skogkatt är en uppfödning av just raskatten norsk skogkatt. Varje kull vi föder upp är mycket efterlängtad och resultatet av noggrann planering. Vårt mål är att föda upp sunda, rastypiska och sociala katter. Som uppfödare har vi både ett stort ansvar att se till att våra kattungar får en bra start i livet och ett ansvar gentemot rasen norsk skogkatt att föda upp så rastypiska och friska katter som möjligt.
 

Diplomerad uppfodare i SVERAK Diplomerad uppfodare i SVERAK
Vi älskar norska skogkatter på grund av deras underbara temperament och för deras härliga utseende. I vår avel vill vi ha katter med stora tofsprydda öron som sitter rätt och har bred bas, fin trekantig huvudform med raka sidolinjer, bra haka, rak profil med hög, rundad panna, vackra ögon, härligt skogisuttryck, långa svansar, bra storlek på katterna och framförallt den rätta pälsen. Allt vill vi ha! Viktigast av allt är förstås kattens temperament eftersom vi i första hand har dem hemma som sällskapsdjur. Att avla på friska och sunda djur med bra avelsegenskaper är också en självklarhet.Jag, Susanna, är SVERAK-diplomerad uppfödare sedan 2008.12.19. Om du klickar på bilden till höger får du reda på mer om utbildningen och vilka som är diplomerade uppfödare. Sedan november 2022 är jag även certifierad uppfödare. Mer om certifieringen kan du läsa här
 
Jag tycker att det är viktigt att en uppfödare kan sin ras och annat som hör uppfödning till, så förutom att diskutera rasstandarden med andra uppfödare, läsa böcker och annan litteratur så försöker jag gå på utbildningar och kurser för att lära mig så mycket som möjligt om katter och framförallt norsk skogkatt. På Pawpeds finns mycket intressant information och Pawacademy anordnar bl.a. kurser för uppfödare och kattägare över internet. Jag har gått G1, G2 och G3. SVERAK har också mycket bra information om katt och avel på sin sida. SVERAK har lanserat en ny uppfödarutbildning, Uppfödarettan, som jag varmt kan rekommendera. Jag har själv gått den och även lett en kurs under 2022.  

Jag ställer också ut mina katter, vilket jag tycker är både roligt och lärorikt.

Jag testar alla mina katter för hjärtsjukdomen HCM (Hypertrofisk kardiomyopati). Det är en ärftlig sjukdom som kan ge upphov till plötslig död hos katter.

Min katter är också testade fria från GSD IV, en ärftlig sjukdom som påverkar upptagningen av glykos i kroppen. Sjukdomen är recessiv och gör att katten dör mycket ung om den får  genen från båda föräldrarna. Om en kattunge får GSD IV-genen från en förälder är blir den bärare av sjukdomen och sprider den vidare till sina ungar, fast den själv är frisk och kry. Eftersom jag vill föda upp friska och hälsosamma katter är det för mig en självklarhet att följa hälsoprogrammen för GSD IV och HCM. Numera är det inte tillåtet att registrera kattungar om du inte kan visa att föräldrarna är fria från GSD IV och tack vare gemensamma insatser från alla skogkattuppfödare har vi blivit av med denna sjukdom i rasen såvitt vi vet. Du kan läsa om vad ett hälsoprogram är här på Skogkattslingans sida och om hälsa och avel här på Sveraks sida.

En annan sjukdom som upptäcktes för några år sedan hos skogkatter är PK Def  (Pyruvate kinase deficiency). PK Def är en blodbristsjukdom. PK Def är en recessiv sjukdom precis som GSD IV, vilket gör att den lätt går att avla bort.

Kattungar som lämnar vårt hem är veterinärbesiktigade, id-märkta med chip, försäkrade mot dolda fel, avmaskade och innehar stamtavla från SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund). De är dessutom vana vid vanligt familjeliv.

Här är lite mer information om  mig! 
Susanna heter alltså jag som är innehavare av S*Kronängens stamnamn. Katter och uppfödning är ett jättestort intresse jag har och jag är oerhört lycklig över att få ägna mig åt denna hobby.

Till vardags arbetar jag som lärare.

Jag har alltid älskat katter. Lyckan blev stor när jag som nioåring fick en egen katt. Han kallades Murre för han var alldeles svart. Vid tio månaders ålder fick han kattungar... så det fick bli Murri i stället. Murri var väl mer vild än tam, men vi älskade varandra hon och jag, och hon följde ofta efter mig när jag var ute.

Min familj bor i Björlanda, som ligger i Torslanda, på Hisingen i Göteborg. Numera har barnen flyttat hemifrån och min man och jag bor i en villa med plats för både oss och katterna. De är innekatter men har en rastgård de kan gå ut i. Längst ner på sidan ser du information om hur du kommer i kontakt med mig.

Min familj är nästan lika kattokig som jag. De hjälper till att ta hand om våra underbara katter här hemma och vi hjälps åt att socialisera våra kattungar, men det här med planering av kullar och utställningar sköter jag.

Min man, Hans, hade katt när vi träffades. Det var Jackson's Fina, eller Aurora som hon kallades till vardags. Hon var en raskatt med stamtavla, en norsk skogkatt. Jag hade inte tänkt tanken på raskatt förut men blev mycket imponerad av hennes fina temperament. En dag fick min käre man en jättebra idé, att vi skulle skaffa en katt till. Han tyckte att vi skulle ta en kull på henne med. Vilka griller det satte i mitt huvud. S*Animaniac's Vianne Rocher blev det som flyttade hem till oss. Jag skaffade stamnamn och gick på alla kurser och föreläsningar jag hittade, skaffade kattböcker och tittade på hur kattungar utvecklades på internet. Så småningom tyckte jag att vi behövde en tredje katt, så då köpte vi CH S*Fridalas Kastanj. Ja, det blev fler katter och fler kullar än den där enda vi skulle ta.... Jag älskar denna hobby. Vilken glädje alla kattungar givit oss och så mycket härliga människor vi träffat genom åren.

Stamnamnet kommer från vår adress, Kronängen, där vi bodde i många år. 

Nu har vi flyttat till Låssby Äng som också ligger i Björlanda, inte så långt från Kronängen. Rastgården var det första vi byggde när vi flyttade hit. Katterna älskar att kunna gå ut och in som de vill och jag är nöjd över att de har en säker och trygg utevistelse.